Etusivu >> Uutiset

Uudet mansikkalajikkeet sopivat myös kukkapenkkiin

By: Frank Vincentz - CC BY-SA3.0

Vanhin vaaleanpunainen lajike 'Pink Panda' on saanut marjovia kilpailijoita.

Viime vuosina mansikkajalostus on käynyt kuumana maail­malla ja tuloksena syntyneet jatkuvasatoiset puutarhamansikat löytänevät tiensä aikanaan suomeenkin syrjäyttäen vanhem­mat lajikkeet tieltään.

Kanadalaisen kasvinjalostajan Shahrokh Khanizadehin jalostamat mansikkalajikkeet 'Rosalyne' ja 'Roseberry' lupaavat jatkuvasatoisuuden lisäksi vaaleanpunaiset kukat. Jatkuvakukintaiset ja -satoiset lajikkeet sopivat niin amppeleihin kuin perennapenkkeihinkin.

Uusi talvenkestävä lajike 'Roseberry' on kukiltaan voimakkaan vaaleanpunainen ja marjat ovat normaalin puutarhamansikan kokoisia. Aromikkaan marjan paino on keskimäärin 9g. Lajike lienee yksi suurikukkaisimmista mansikoista lähes kuuden sentin kokoisilla kukillaan. Kasvi on aiempia koristemansikoita kestävämpi mansikanrengaslaikulle sekä mansikanlehtilaikulle ja sopii myös amppelimansikaksi.

Jo vuonna 2003 lanseerattu 'Rosalyne' saattaa jo ollakin joillakin suomalaisilla pihoilla vaalenapunaisten amppelimansikoiden jäljiltä. Se on kukiltaan hempeän vaaleanpunainen ja suurikukkainen (halkaisija n. 4,3 cm). Lajike muodostaa runsaasti rönsyjä ja on kasvutavaltaan tasainen sopien hyvin esimerkiksi perennapenkin reunuskasviksi. Kasvin marjat ovat normaaleihin mansikoihin verrattuna pieniä (n. 1g).